Nyheter og presse

Rusta växlar upp med ny e-handelslösning

Sveriges ledande lågprisaktör Rusta lanserar e-handel. Beslutet är en följd av pandemin och ett ändrat kundbeteende. Den nya e-handelsplatsen har utvecklats genom ett samarbete med mjukvaruföretaget Optimizely och techföretaget Nexer.

En av Rustas butiker

 

Den fysiska butiken har alltid varit kärnan i lågprisaktören Rustas affär. Idag har kedjan över 100 varuhus runt om i Sverige. Hemsidan Rusta.com har hittills fungerat som en kanal för marknadsföring. Där har Rusta visat upp varuhusens sortiment, lyft kampanjer och även gett vägbeskrivningar till närmaste varuhus. Men nu görs Rusta.com om till ett digitalt varuhus, parallellt med att fortsätta vara en viktig marknadskanal.

– Beslutet att satsa på e-handel var en effekt av pandemin, säger Rickard Davebo, produktägare webb & e-handel på Rusta. Under pandemin hade vi mycket hemleveranser, vilket uppskattades av kunderna. Hemleveranserna beställs oftast via hemsidan och beslutet att satsa mer helhjärtat på e-handeln blev därmed naturligt. 

Trots den stora satsningen online ser Rusta e-handeln som ett komplement till de fysiska varuhusen. Den mesta handeln är ännu i de fysiska butikerna.

– Vi vill genom e-handel förenkla köpprocessen och bredda målgruppen. Vi har 3,1 miljoner besökare på rusta.com i månaden och 4,5 miljoner medlemmar i vår kundklubb. Det är dem vi vänder oss till med vår nya e-handel. Samtidigt förenklar vi för personer som har långt till ett Rusta-varuhus att kunna ta del av vårt stora utbud, säger Rickard Davebo.

– En viktig del är att webbplatsen möjliggör skalbarhet, säger Ebba Persson, projektansvarig på Nexer Group. I Rustas fall har den även en helt ny och förbättrad sökfunktion, vilket gör det lättare för kunderna att navigera. 

– E-handel skapar också fördelen att man kan mäta och samla in data på fler sätt och därigenom kunna erbjuda riktade erbjudanden och service på olika sätt, säger Mårten Bokedal, produktstrateg på Optimizely. E-handeln stärker på så sätt möjligheten att bygga lojalitet över tid bland kunderna. 

Om Optimizely

Optimizely hjelper virksomheter med å skape unike digitale opplevelser for sine kunder, med målbare forretningsresultater. Optimizely Digital Experience Platform ™(DXP) kombinerer innhold, e-handel, eksperimentering og personaliseringstjenester i én fleksibel, hybrid og moderne plattform som gir en 360 graders tilnærming til digitale tjenester - fra intelligent optimalisering og personalisering til lead-generering og konvertering med støtte for gjenkjøp. Alt levert som en tjeneste i skyen med enestående enkelhet for redaktører og markedsførere. Les mer på www.optimizely.com/no.